Uploading.com

Join Uploading.com today!

ponedjeljak, 7. ožujka 2011.

Zaštitarski sindikat poručuje: Po novom TGKU plaće su iste

Razočarani zaštitari tvrde, uz ostalo, da im je smanjena satnica, da je „skinut bruto“ i da su slijedom toga nekima, u konačnici, već smanjene plaće! U toj ljutnji neki ponekad i prijeđu granicu pa na račun sindikata upućuju pogrdne i uvredljive riječi. Za komentar smo se stoga obratili jednom od čelnika najvećeg zaštitarskog sindikata Miomiru Jačimoviću, dopredsjedniku Republičkog sindikata radnika Hrvatske iz redova RSRH-Zaštite.

„Unatoč pritiscima poslodavaca da se ide sa znatno nižim cijenama i satnicama, mi nismo htjeli pristati na te drastične zahtjeve za rezovima od čak 50 posto na naknade za božićnice i uskrsnice, nego smo plaće i osnovice uspjeli zadržati na istoj razini! Odgovorno tvrdim da se Temeljni granski kolektivni ugovor za zaštitarsku djelatnost koji je potpisan 25. siječnja, od starog Granskog kolektivnog ugovora iz 2008. godine razlikuje tek u jednom jedinom dijelu.

Riječ je samo i jedino o smanjivanju dodataka na plaću: tako su dodaci za prekovremeni rad s prijašnjih 15 posto po satu smanjeni na 10 posto, dodaci za rad blagdanom također s 15 na 10 posto, dodaci za noćni rad smanjeni su s 10 na 5 posto, dok su dodaci za rad nedjeljom ostali na razini od 5 posto. Nikakvih drugih promjena u novom TGKU-u nema“, poručio nam je Jačimović osvrnuvši se na nezadovoljne komentare brojnih zaštitara.

Štoviše, za čuvarske su poslove satnice u novom GKU-u čak neznatno i povećane - s 15,80 na 16,20! Sve ostale satnice iste su kao i u starom GKU-u iz 2008. godine.

Pitali smo ga i ono što se pitaju i brojni zaštitari – zašto je uopće morao biti potpisan novi TGKU? Razlog je, tvrdi Jačimović, vrlo jednostavan, tu nema nikakvih tajni. Granski kolektivni ugovor iz 2008. godine bio je, naime, potpisan na dvije godine što znači da je ove godine istekao.

„Trebate znati da je njegovim istekom automatski prestala i njegova proširena primjena za 200 ostalih poslodavaca, dakle za svih onih dvjestotinjak zaštitarskih tvrtki koje nisu među ovih 7-8 potpisnica GKU-a, iz skupine okupljene oko Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Sindikat je stoga podnio novi prijedlog za proširenje GKU-a na sve zaštitarske tvrtke, kako se ne bi izgubio kontinuitet i kako u tih oko 200 tvrtki ne bi pale satnice.

U novi TGKU inkorporirana je i ona novina koja se tiče omogućavanja noćnog rada u trajanju od najviše 12 sati, zbog čega je nedavno, krajem prošle godine, mijenjan i dopunjavan Zakon o privatnoj zaštiti. U pozadini izmjena nalazio se zahtjev poslodavaca i sindikata koji su zastupali zaposlene osobe na poslovima privatne zaštite tražeći da im se omogući rad kao i dotad, u razdobljima „12-24, 12-48 sati, u noćnim smjenama. Tim je zahtjevima tada udovoljeno zbog specifičnosti posla koji obavljaju (neprekidno čuvanje pojedinih objekata) i s obzirom na činjenicu da je struktura zaposlenika uglavnom iz rubnih dijelova gradova (veća udaljenost, dolazak/odlazak na posao, autobusom, vlakom, automobilom, nepostojanje prijevoznih linija u noćnim satima i sl.) kao i zbog malih primanja (plaće od 2500 do 3000 kn). Zakonodavac je prihvatio stajalište da bi obavljanje poslova privatne zaštite u smjenama od 8 sati dodatno pogoršalo njihov materijalni status te bi se znatno umanjila njihova primanja, a time i egzistencija njihovih obitelji“.

Podsjetimo još jednom, novi su Temeljni granski kolektivni ugovor za zaštitarsku djelatnost 25 siječnja u Zagrebu potpisali HUP - Udruga zaštitarske djelatnosti, Republički sindikat radnika Hrvatske, Samostalni sindikat Hrvatske, Sindikat hrvatskih zaštitara i čuvara te Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima.

Nema komentara:

Objavi komentar