Uploading.com

Join Uploading.com today!

nedjelja, 6. ožujka 2011.

Brodarima "zeleno svjetlo" za naoružane privatne zaštitare

Međunarodna komora brodara (ICS - International Chamber of Shipping) ovih je dana ipak promijenila svoje stajalište o naoružanim zaštitarima koji bi trebali trgovačke brodove od piratskih napada. Na sastanku Izvršnog odbora ICS-a održanom u Londonu, koji okuplja nacionalne brodarske organizacije iz preko 30 zemalja svijeta, zaključeno je da ICS nužno mora razjasniti svoje mišljenje o angažiranju naoružanih privatnih zaštitara.

Članice ICS-a također su ocijenile kako je od vitalne važnosti da vojska onemogući pirate da nove napade u Indijskom oceanu izvode s prethodno otetih trgovačkih brodova.

„ICS se morao suočiti s realnošću te stoga smatramo da je odluka o angažiranju naoružanih zaštitara, bilo privatnih bilo vojnih, u rukama svakog pojedinog brodara koji pri odlučivanju u obzir mora uzeti sve rizike, no da odluku prethodno moraju odobriti zemlja pod čijom zastavom brod plovi kao i osiguratelji. Naše je većinsko mišljenje da u normalnim okolnostima plovidbe naoružani privatni zaštitari nisu preporučljivi, te da prednost treba dati vojnom osoblju. Međutim, u svjetlu aktualne krize u Indijskom oceanu – gdje je oko 700 pomoraca trenutno pod kontrolom otmičara, a jedan je čak i pogubljen – brodari moraju u obzir uzeti sve moguće opcije kako bi odbili napade te obranili posadu i ljudstvo“, objasnio je direktor ICS-a Grk Spyros M Polemis.

U ICS-u stoga razumiju odluku mnogih brodarskih kompanija da umjesto potpunog zaobilaženja Indijskog oceana što bi imalo golem štetni utjecaj na globalnu trgovinu, odaberu naoružavanje – bilo u obliku nazočnosti naoružanih zaštitara bilo u obliku naoružanih vojnih brodova u pratnji.

Izvor: ČASOPIS ZAŠTITA www.zastitari.com

Nema komentara:

Objavi komentar